Despre…

Datele deschise sau informațiile din sectorul public Deschiderea este o mișcare condusă de administrațiile publice, având ca obiectiv principal maximizarea resurselor publice disponibile , expunerea informațiilor generate sau puse la dispoziție de organismele publice, permițând accesul și folosirea acestora pentru binele comun și în beneficiul oricui și orice entitate interesată .

Această informație publică, de mare valoare potențială, poate fi relativă la orice subiect și orice tip de documente -pictografice, date statistice, rezultate de studii sau analize, informații privind serviciile publice etc. Companiile, cercetătorii, alte instituții publice sau cetățenii în general pot utiliza resursele informaționale în orice scop, maximizând posibilitățile economice și sociale oferite de acest proiect: promovarea transparenței în management, îmbunătățirea serviciilor pentru cetățeni, generarea de activități de afaceri și sociale impact, în căutarea eficienței în guvernare.

Open Data CJN, un proiect născut în 2013, implementarea portalului în 2017, a evoluat și face parte din strategia municipiului Cluj-Napoca, încurajând o economie digitală pluralistă și dezvoltând un nou model de inovare urbană bazat pe transformare și digitalizare inovarea sectorului public și implicarea între companii, administrații, universitate, organizații, comunități și oameni, cu o conducere clară a cetățenilor și a cetățenilor. Proiectul Open Data CJN, care este transversal cu câțiva dintre pilonii strategiei orașului, se bazează pe principalele standarde și recomandări internaționale, adoptând anumite caracteristici care rezumă principiile acestei mișcări:

  • Deschideți datele în mod prestabilit . Toate informațiile publice gestionate de entități publice municipale trebuie să fie expuse în mod public în mod implicit, permițând reutilizarea lor. Numai informațiile sensibile și afectate de legi specifice, cum ar fi informațiile personale, documentele care fac obiectul proprietății intelectuale sau datele care încalcă siguranța publică, vor fi considerate excepționale.
  • Calitatea și cantitatea de informații . Orice resursă susceptibilă a fi expusă public are o mare valoare potențială pentru reutilizarea acesteia. În măsura posibilului, aceste resurse vor fi expuse în timp util. De asemenea, datele publicate trebuie să fie foarte detaliate și exacte, evitând manipulări inutile, cum ar fi agregări sau alte operații care distorsionează datele primare și atomice. Prin catalogul de date sunt prezentate metadatele asociate cu resursele publicate, care clasifică și descriu astfel de seturi de date cu informații descriptive și tehnice despre datele publicării sau perioadele de actualizare, subiecte conexe, autori, licențe etc.
  • Date pentru întreaga lume . Informațiile publicate vor respecta principiile universalității tehnologice, permițând accesul oricăror grupuri la care ar putea fi de interes. Pe cât posibil, va fi permisă utilizarea liberă a acestora, fără a crea bariere fizice, administrative sau birocratice. Această utilizare universală necesită ca informațiile prezentate să fie reprezentate în formate deschise și standard.
  • Date pentru îmbunătățirea guvernării . Echipele guvernamentale care depun eforturi pentru a-și îndeplini angajamentul față de buna guvernare vor dezvălui în mod deschis informații clare despre standardele pe care le folosesc, despre politicile pe care le dezvoltă, despre procesele lor interne și despre date detaliate privind colectarea resurselor expuse posibilei reutilizări.
  • Promovarea inovării . Pe lângă valoarea comună și democratică, un alt pilon esențial al proiectului este potențialul economic. Persoanele fizice și companiile vor putea să profite la maximum de produsele și serviciile furnizate pe baza reutilizării acestor informații publice. Proiectul Open Data CJN va facilita reutilizarea resurselor prin furnizarea informațiilor adecvate într-un mod automat prelucrat, permițând eficiența procesării prin tehnologiile cele mai recente și cele mai avansate, dacă este posibil, urmând cele mai populare standarde și protocoale din fiecare sector. Pe lângă formatele de distribuție, informațiile expuse ar trebui să aibă drepturi și licențe permisive de utilizare, numai cu clauze specifice care împiedică denaturarea naturii datelor și care permit diminuarea responsabilității editorului, precum și asigurarea că trasabilitatea datelor sursă este menținută, odată ce au fost refolosite.